Saturday, August 21, 2010

Hikmah Puasa Menurut Perubatan Ibnu Sina

Oleh : Dr. Mohd. Hilmi b. Abdullah

Apabila kita berpuasa, kita pasti akan berasa lapar? Perasaan lapar tersebut disebabkan oleh enzim yang dikeluarkan oleh limpa kita sebagai isyarat supaya kita makan, atau masa makan sudah sampai.

Menurut Ibnu Sina, enzim dari limpa tersebut sebenarnya adalah lebihan limpa yang sewajarnya dikeluarkan oleh tubuh badan. Namun, enzim tersebut hanya akan keluar jika seseorang itu berpuasa atau tidak makan sehingga terasa lapar. Apabial enzim ini keluar, bermakna limpa kita telah dibersihkan daripada bahan yang boleh merosakkannya.

Manakala, apabila kita berbuka puasa pula, 10 minit selepas kita makan, pundi hempedu kita pula akan mengeluarkan enzim bagi tujuan penghadaman. Menurut Ibnu Sina, enzim tersebut juga adalah lebihan pundi hempedu yang sewajarnya dikeluarkan oleh tubuh badan.

Oleh itu, ibadah puasa berfungsi membersihkan organ limpa dan pundi hempedu kita daripada bahan-bahan yang boleh membahayakan kedua-dua organ tersebut. Untuk penerangan lanjut, sila baca buku saya Teori-Teori Asas Perubatan Ibnu Sina.

No comments:

Post a Comment